Wij geven u vakkundig en onafhankelijk advies
Bij de aankoop van een woonhuis beschikt men meestal niet over genoeg financiële middelen om de koop tot stand te laten komen. Hiervoor wordt dan een lening genomen, waarbij uw woning als onderpand dient. U bent dan de hypotheekgever en de bank de hypotheeknemer. Men dient er rekening mee te houden dat niet alleen de koopprijs betaald dient te worden.
Annuïteitenhypotheek
Hypotheek op basis van levensverzekering
Spaarhypotheek
Hypotheek op basis van beleggingsverzekering
De effectenhypotheek
Aflossingsvrije hypotheek
Een combinatie van bovengenoemde hypotheekvormen is ook mogelijk.
Een annuïteit is een vast bedrag. In dit geval een vast bedrag per maand. Dat betekent dat u gedurende de looptijd van de hypotheek elke maand opnieuw hetzelfde bruto maandbedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit een rentedeel en een aflossingdeel.
Omdat in het begin er nog weinig is afgelost op uw leensom bestaat het grootste gedeelte van het maandbedrag uit rente. Met het restant lost u af. Omdat naarmate de looptijd vordert u steeds meer afgelost heeft wordt het rentedeel steeds kleiner. Er blijft dus steeds meer over voor aflossing waardoor u steeds sneller gaat aflossen. Grofweg kunt u stellen dat u 2/3 van uw lening nog af moet lossen na circa 2/3 van de looptijd.
Bij een annuïteitenhypotheek blijven uw bruto maandelijkse lasten gelijk. Dit geldt echter niet voor uw netto lasten, omdat uw maandbedrag voor een steeds kleiner deel uit rente bestaat zal ook uw belastingvoordeel steeds kleiner worden. Uw netto maandlasten zullen daardoor stijgen.
Een annuïteitenhypotheek was met name erg populair eind jaren tachtig. Deze hypotheekvorm wordt nu met name gesloten indien u toch niet van de fiscale hypotheekrenteaftrek kunt genieten. Bijvoorbeeld wanneer u een tweede woning koopt of wanneer u zakelijk een hypotheek nodig heeft.
Wat zijn de voordelen?
Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is gelegen in de duidelijkheid. Hoewel in het begin langzaam, lost u maandelijks een deel van uw hypotheek af. U ziet dus dat uw leensom minder wordt. Dit kan het gevoel een eigen woning te bezitten versterken.
Wat zijn de nadelen?
Omdat u gedurende de looptijd steeds minder rente gaat betalen, zal ook uw belastingteruggave steeds lager worden. Bij een te verwachte inkomensstijging is dit jammer. Bij een stijging van het inkomen gaat u waarschijnlijk ook meer belasting betalen. Een fiscale aftrekpost zou dan juist erg welkom zijn
Een levenhypotheek kenmerkt zich door een aflossing uit een levensverzekering. Deze levensverzekering keert niet alleen uit bij overlijden maar tevens als u op de einddatum in leven bent.
Deze uitkering wordt aangewend voor aflossing van de hypotheek.
Gedurende de looptijd betaalt u rente en premie. U betaalt dus geen tussentijdse aflossingen zodat u gedurende de gehele looptijd kunt genieten van de aftrekbaarheid van uw hypotheekrente. Indien bovendien uw levensverzekering voldoet aan een aantal voorwaarden maakt u hiermee gebruik van de mogelijkheid om belastingvrij een kapitaal op te bouwen.
Het verschil tussen een levenhypotheek en een spaar- en beleggingshypotheek is gelegen in de wijze waarop het rendement tot stand komt. In een levenhypotheek wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde maatschappijwinstdelende polis. U krijgt doorgaans een gegarandeerd rendement van 3-4% en meer indien de verzekeringsmaatschappij meer winst maakt. Door de opkomst van de spaar- en beleggingshypotheek wordt deze hypotheekvorm nog zelden gesloten.
Wat zijn de voordelen?
Doordat u gedurende de looptijd geen aflossingen plaatsvinden, kunt u maximaal profiteren van de aftrekbaarheid van hypotheekrente. Als u aan de andere kant voldoet aan fiscale voorwaarden kan uw vermogensopbouw in uw levensverzekering belastingvrij plaatsvinden. U maakt dus maximaal gebruik van de fiscale mogelijkheden.
Wat zijn de nadelen?
Het nadeel van deze vorm is het haalbare rendement in de levensverzekering. Op lange termijn blijkt het rendement niet veel hoger uit te komen dan 5-6%. Zowel indien u een zeker rendement wil als wanneer u een hogere prognoserendement nastreeft zijn er betere vormen. U kunt dan kiezen voor respectievelijk een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek.
Een spaarhypotheek werd in het verleden ook wel een verbeterd levenhypotheek genoemd. Het is een levenhypotheek omdat de aflossing tot stand komt door de uitkering van een levensverzekering. Verbetert omdat het rendement op de maandelijkse inleg gekoppeld is aan de hypotheekrente die u betaalt.
Het rentepercentage dat u betaalt is namelijk tevens het rentepercentage dat u vergoed krijgt in uw spaar-/levensverzekering.
Gedurende de looptijd van de hypotheek vinden er geen aflossingen plaats. U betaalt rente die onder voorwaarden aftrekbaar is. U behoudt dus gedurende de gehele looptijd uw volledige renteaftrek. Daarnaast betaalt u premie die precies zo hoog is dat u op basis van de spaarrente voldoende uitkeert om de hypotheek af te lossen. Zowel op einddatum als bij vroegtijdig overlijden. Een spaarhypotheek wordt dus met name interessant wanneer de rente hoog is. U betaalt veel maar u krijgt ook veel vergoed op uw maandelijkse inleg; een hoog gegarandeerd rendement dus.
De koppeling tussen rentepercentage en de spaarrente heeft als bijkomend voordeel een zogenaamde dempende werking bij renteveranderingen. Wanneer de rente na uw rentevaste periode hoger is, dan gaat u meer rente betalen. Maar omdat ook de spaarrente naar boven wordt bijgesteld zal de maandelijkse premie omlaag kunnen. Met een gelijkblijvend spaardoel en een hogere spaarrente hoeft u immers minder premie in te leggen. Bij een rentedaling geldt precies het omgekeerde.
Wat zijn de voordelen?
Omdat u pas op de einddatum de gehele hypotheek aflost, behoudt u gedurende de gehele looptijd uw renteaftrek. Daarnaast ontvangt u een rentevergoeding op uw inleg die onder voorwaarden belastingvrij is. U profiteert dus op 2 manieren van de fiscale mogelijkheden.
Een niet onbelangrijk voordeel van een spaarhypotheek is de duidelijke garantie. U weet precies wat u aan spaarrente ontvangt en de hoogte van de aflossing op de einddatum is gegarandeerd. Afhankelijk van de rente die u betaalt vindt u nergens een zulk hoog gegarandeerd rendement als in een spaarhypotheek.
Tenslotte kan ook de dempende werking van een spaarhypotheek worden genoemd. Als de rente stijgt, zal doorgaans ook uw maandelijkse lasten stijgen. Echter door het dalen van de benodigde maandelijkse inleg, zal de stijging van uw maandlasten enigszins gedempt worden.
Wat zijn de nadelen?
Het gegarandeerde spaarrente dat als voordeel is genoemd, kan tevens het nadeel vormen. Als uw rendement gegarandeerd wordt dan weet u ook zeker dat het nooit meer zal zijn. Door de lage rentestanden van de afgelopen jaren is de koppeling van de rentepercentage en spaarrente vaak als nadeel ervaren. In tijden dat de beleggingsrendementen onder druk staan is duidelijk zichtbaar dat de populariteit van de spaarhypotheek weer toeneemt.
Een ander niet onbelangrijk nadeel van een spaarhypotheek is de zekere mate van inflexibiliteit. Omdat u zowel uw lening, uw spaarverzekering als uw overlijdensrisicoverzekering bij dezelfde bank heeft lopen ontstaat een bepaalde afhankelijkheid. Als u immers bij een andere bank een betere rente kunt krijgen zult u ook uw beide verzekeringen daar moeten onderbrengen. Los van de kosten hiervoor is het de vraag of u zich daar kunt verzekeren